Mopokortin hinta ja ajaminen

Haaveiletko mopokortista? Mikäli sinulla ei jo entuudestaan ole B-luokan ajokorttia, kyseeseen tulee siinä tapauksessa AM-luokan ajokortin suorittaminen. Prosessi kannattaa laittaa käyntiin hankkimalla ajokorttiluvan, minkä voit tehdä kun olet täyttänyt 14 vuotta. Opetukseen kuuluvan ajoharjoittelun, voit puolestaan aloittaa vasta täytettyäsi 15 vuotta. AM-kortteja löytyy kahdenlaisia ja nämä erot määrittävät korttisi erityisehdot. AM-luokan ajokortissa 120 viittaa mopoon, kun taas erityisehdolla 121 tarkoitetaan kevyttä nelipyörää eli tutummin siis mönkijää tai mopoautoa.

Kortin suorittamisen seuraava vaihe on kuljettajaopetus. Sen voi käydä joko autokoulussa tai suorittaa opetusluvalla. Huomaathan, että opetuslupaopetuksessa opetusluvan on aina oltava voimassa ennen opetuksen aloittamista. Autokoulussa voit käydä tunneilla jo ennen, kuin ajokorttilupaa on myönnetty.

Olit sitten suorittamassa korttia mopo tai mopoauto mielessä, harjoitellaan kuljettajaopetuksessa kuitenkin samoja asioita. Pääset oppimaan esimerkiksi liikennesäännöt, hätäjarrutuksen ja liikennetilanteiden hallintaa. Molemmissa myös opetuksen tuntimäärä pysyy samana. Kuljettajaopetukseen sisältyy vähintään 6 tuntia teoriaopetusta ja 3 tuntia ajo-opetusta. Nämä kolme tuntia on jaettu niin, että 1 tunti muodostuu käsittelyopetuksesta ja 2 tuntia ajo-opetuksesta. Saat autokoulultasi tarkempia tietoja tunneista, ja samalla voitte keskustella vaikkapa useamman harjoittelutunnin tarpeellisuudesta.

Vielä ennen kuin saat ajokortin taskuusi, tulee suorittaa kuljettajantutkinto jossa ensimmäisenä teoriakoe. Kokeeseen osallistuaksesi sinun on voitava esittää ajokorttilupa. Teoriakokeen voi käydä tekemässä aikaisintaan kuukautta ennen, kuin täytät 15 vuotta. Sen sijaan sekä mopokortin käsittelykoe, että mopoautokortin ajokokeeseen osallistuminen edellyttävät 15 vuoden ikää. Mopoauton tutkintoon sisältyvään ajokokeeseen kuuluu mopokortin tutkinnosta poiketen ajo liikenteessä.

Onnistuttuasi tutkinnon vaiheissa, saat todistuksen hyväksytystä suorituksesta. Tämän jälkeen olet oikeutettu ajamaan AM-luokan ajoneuvoa kuusi kuukautta. Varsinainen ajokortti toimitetaan kotiin saakka postitse, tai vaihtoehtoisesti noudetaan Ajovarman toimipisteeltä.

Keskihinnat

Tällä hetkellä AM 120 -kortin keskihinta on 236 euroa. Mopoautokortin hinta (AM 121) on Autokouluhinnat.fi -palvelussa mukanaolevien kouluissa keskimäärin 300 euroa.

Mopokortin saamiseksi sinun täytyy suorittaa:

  1. Kuuden tunnin mittainen teoriaosuus
  2. Vähintään kolme tuntia ajoharjoittelua
  3. Teoria- ja ajokoe

AM-luokan kortin voit ajaa täytettyäsi 15 vuotta. Ajokorttilupaa voit hakea täytettyäsi 14 vuotta. Teoriatunneille voit mennä ennen 15. syntymäpäivääsi, mutta ajoharjoittelun voit aloittaa täytettyäsi 15 vuotta.

Teoriatuntien tarkoituksena on antaa sinulle tarvittavat tiedot, joiden avulla voit liikkua liikenteessä turvallisesti. Hyväksytyn “inssiajon” suoritettuasi ajokokeen vastaanottaja antaa sinulle E100-todistuksen, joka oikeuttaa sinut ajamaan mopoa Manner-Suomessa kuuden kuukauden ajan. Varsinainen ajokortti postitetaan sinulle kotiin.

Mopokortti pähkinänkuoressa:

Mopokortin (AM-kortti) voit ajaa 15-vuotiaana
Ajokorttilupaa voit hakea täytettyäsi 14 vuotta
Mopokortti (AM-kortti) eritysehdolla 120 oikeuttaa sinut ajamaan enintään 50 kuutioista kaksipyöräistä mopoa
Mopoauton tai mönkijän ajamiseen tarvitset AM 121 -kortin