Matkailuajoneuvojen suosio kasvaa

Kesän tullen saattaa maiseman vaihto, rutiineista luopuminen ja mökkielämä houkuttaa. Erilaista aktiivisuutta, vapautta ja vaihtuvia maisemia kaipaaville, matkailuajoneuvot voivat olla juuri oikea valinta. Matkailuautoilusta hurmaantuneet lomailijat saavat nauttia uusiin ympäristöihin ja ihmisiin tutustumisesta, sijoittuipa matka sitten Suomen rajojen sisä- tai ulkopuolelle. Matkailuajoneuvoihin ei myöskään liity sen kaltaisia ylläpitovelvoitteita, joihin kesämökin omistaja usein sitoutuu.

Helsingin Sanomat uutisoi verkkosivuillaan 8.7.2017 matkailuautojen myynnin kasvaneen viime vuonna lähes 18 prosentilla, ensirekisteröityjen tehdasvalmisteisten matkailuautojen määrän kivutessa 937:ään. Uusia matkailuvaunuja puolestaan rekisteröitiin viime vuonna 545 kappaletta. Näihin lukemiin voidaan vielä lisätä käytetyt matkailuajoneuvot, joiden kaupan lisäksi kerrotaan olevan vilkasta. Matkailuajoneuvojen suosio näyttää jatkavan kasvuaan myös tämän vuoden osalta.

Matkailuajoneuvojen hintahaarukka on kasvanut kysynnän myötä ja ovat siten saavutettavissa oleva vapaa-ajanvietto- tai elämäntapa yhä useammalle, eri-ikäiselle ja elämäntilanteessa olevalle. Ykkössesonki lienee edelleen kesäisin, mutta yhä useampi hyödyntää menopeliään läpi koko vuoden. Ja miksipä ei –  Täyttäväthän nämä, varustukseltaan mökkiä ja jopa kotia vastaavat ajoneuvot monet tarpeet.  Yhä useampi ajoneuvo on varusteltu paitsi suihkulla, jääkaapilla, hellalla, uunilla ja ilmastoinnilla, myös täydennetty lisämukavuuksilla, joihin moni on halukas laittamaan sekä ajatusta että rahaa.  Monipuolistunut käyttö lisää erilaisia työskentelyn ja harrastamisen mahdollisuuksia, joka osaltaan selittänee kulkupelien kasvavaa suosiota.

Kevyimpien matkailuajoneuvojen käyttö on mahdollista monelle ajokortilliselle. Isolla osalla matkailuautojen kuljettajista löytyy taskustaan vain B-luokan ajokortti, joka saattaa hyvinkin olla riittävä. B-kortti oikeuttaa kuljettamaan ajoneuvoa tai ajoneuvoyhdistelmää, jonka kokonaispaino on enimmillään 3 500 kg. Sitä raskaampia ajoneuvoja kuljettaakseen vaaditaan joko 3 500 kg:n – 7 500 kg:n välille sopivan ajoneuvon kuljettamiseen soveltuva C1- luokan ajokortti tai C- luokan ajokortti, jonka suorittaneen on lupa kuljettaa jo yli 7 500 kg painavia ajoneuvoja.

Mikäli oma korttiluokka ei riitä toivotun ajoneuvon kuljetukseen, kannattaa ongelma korjata suuntaamalla tarkistamaan autokoulujen tarjoamia, erilaisia korttiluokan korotuskursseja, joita on kiitettävästi tarjolla.